Învăţatul ca un stil de viaţă

„Natura ne aseamănă, educația ne deosebește” Confucius

În antichitate, “învăţaţi” erau consideraţi filosofii, care erau persoane care toată ziua citeau şi încercau să îşi folosească raţiunea ca să descopere sensul vieţii. Unii dintre ei mai făceau şi experimente, dar majoritatea trăiau din cărţi. Pe atunci educaţia era un lux, automat doar cei bogaţi şi-l permiteau.
Pe măsură ce ideea de educaţie a devenit “mainstream”, “învăţaţii” au devenit persoanele care terminau o facultate şi se angajau în cercetare sau îşi desfăşurau o viaţă pur academică/intelectuală. Mai erau câţiva rebeli, in special antreprenori, dar aceştia nu erau neapărat văzuţi ca fiind învăţaţi, ci mai degrabă ca nişte descurcăreţi.
Apoi a venit Internetul şi a “stricat” tot. Accesul la informaţie s-a dezvoltat pe an ce trece şi unele ţări au ajuns în punctul în care au inclus dreptul la Internet în declaraţia lor de drepturi ale cetăţeanului. Ceea ce este extraordinar.
De ce “Învăţatul ca un stil de viaţă”
Mulţi au căzut de acord asupra vorbei “educaţia este ceea ce îţi rămâne după ce termini şcoala”. La începuturi educaţia a fost ca o modă/fiţă accesibilă doar celor cu mulţi bani. Acum a devenit o chestie normală, la care majoritatea avem acces în diverse forme.
Educaţia a devenit un bun de larg consum.
Când ceva devine un bun de larg consum, acel ceva îşi pierde din importanţă, pentru că toată lumea are acces la el. Are o valoare, însă valoarea nu mai este atât de atractivă.
Dovadă a pierderii valorii educaţiei este nr. elevilor care au promovat BAC-ul în ultimii ani. Copiii şi-au pierdut respectul pentru educaţie pentru că în mintea lor este mai “ieftină” decât orice alt bun pe care îl au şi care intră în sfera distracţiei: Reţele Sociale, Chiul, Băut etc.
Deşi accesul în antichitate era exclusivist, educaţia avea valoare, pe care mulţi şi-o doreau. Cât timp educaţia îţi oferea o slujbă, îţi doreai să ai parte de educaţie la cel mai înalt nivel. Acum, când poţi să faci ce vrei, ideea de a învăţa şi-a pierdut din atractivitate.
De ce? Pentru că ne-am pierdut pe parcurs.
Procesul de învăţare a fost dintotdeauna personal. În cei 7 ani de acasă ai asimilat cât ai putut despre lume, în stilul tău. Apoi ai fost standardizat până la facultate. Ţi-ai pierdut mult din personalitate şi în loc să înveţi, ai fost pus să devii o maşină de memorat.
Părinţii pe măsură ce au devenit tot mai ocupaţi, nu au mai avut timp să îţi transmită din şcoala vieţii.
În loc să devii un adult pregătit pentru viaţă, imediat ce ai terminat facultate, ai devenit un tânăr confuz, care nu ştie exact unde anume ar putea să se angajeze. Educaţia a devenit chiar o piedică în angajarea ta, mai ales dacă domeniul tău nu are locuri de muncă.
Problema este că tu ai crezut aproape toată viaţa că vei fi învăţat şi că nu trebuie să înveţi. Ai uitat de tine.
Creierul tău este o maşinărie extraordinară. Tu poţi să faci ceea ce îţi doreşti. Ai şansa să repari în 1-2 ani, ceea ce ţi s-a spus greşit în ultimii 10.
Învaţă ceea ce te face să zâmbeşti.
Învaţă ceea ce te face confuz, dar curios să descoperi lucruri noi.
Învaţă să înveţi în stilul tău, astfel încât să înveţi mai mult, mai repede şi mai bine.
Învăţatul este doar un mod mai sofisticat de a spune: “Ce pot eu să fac astăzi mai bine?” sau “Cum pot să devin azi mai bun decât ieri?”.
Nu a fost vorba niciodată despre cât de bune sunt notele tale, ci de ce eşti în stare să creezi din nimic şi ce eşti în stare să faci dintr-o situaţie care parcă nu are soluţie.
Eşti o maşinărie de rezolvat probleme.
Crede-mă eşti genial.

Sursa: http://1cartepesaptamana.ro/invatatul-ca-un-stil-de-viata/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+1CartePeSaptamana+%281+Carte+pe+S%C4%83pt%C4%83m%C3%A2n%C4%83%29&utm_content=Yahoo%21+Mail

Acest articol a fost publicat în De ce nu există profesori de gravitaţie?. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s