Educați pentru a nu gândi

Un grup de oameni de ştiinţă au pus într-o cuşcă cinci maimuţe şi în mijlocul cuştii o scară, iar deasupra scării o legătură de banane. Când o maimuţă se urca pe scară sa ia banane, unul dintre oamenii de ştiinţa arunca o galeată cu apă rece peste cele rămase la sol. După o vreme, când o maimuţă încerca să urce scările, celelalte o opreau. După mai mult timp, nicio maimuţă nu se mai urca pe scară, în ciuda tentaţiei bananelor.

Atunci, oamenii de ştiinţă au înlocuit una dintre maimuţe. Primul lucru pe care l-a făcut maimuţa nouă  a fost să se urce pe scară. Dar a fost trasă înapoi de celelalte şi bătută. Oamenii de ştiinţă au înlocuit pe rând toate maimuţele din grup. După câteva bătai niciun membru al noului grup, nu se mai urca pe scară. În final, oamenii de ştiinţă au rămas cu cinci maimuţe care, deşi nu primiseră niciodata o baie cu apă rece, loveau maimuţele care încercau să ajungă la banane.

Dacă ar fi fost posibil ca maimuţele să fie intrebate de ce le băteau pe cele care încercau să se caţere pe scară, răspunsul ar fi sunat cam aşa: ”Nu ştim. Aici lucrurile întotdeauna au fost asa…”

          Fenomenul celei de a o suta maimuţe

Fenomenul celei de a o suta maimuţe se referă la un studiu realizat în 1952 în

Koshima, Japonia: o maimuţă a fost dresată să îşi spele mâncarea, apoi ea a învăţat tot mai multe maimuţe din tribul ei să procedeze astfel. Tot mai multe maimuţe din trib au învăţat să îşi spele mâncarea, până când, o ultimă maimuţă, numită arbitrar a o 100-a maimuţă, a învăţat acest comportament nou. Din acest moment nu doar maimuţele din tribul ei, ci toate maimuţele din aceeaşi specie şi de pe alte insule şi din alte ţări au ajuns să practice acest obicei. Morala acestui experiment este că nu trebuie să schimbi pe toţi membrii unei societăţi pentru a avea o schimbare, ci este suficient un număr critic de indivizi care să aibă un comportament dezirabil, pentru a schimba întreaga societate.

Acest articol a fost publicat în De ce nu există profesori de gravitaţie?. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s